Начало
НачалоЗдравни новиниПегилираният интерферон алфа-2а - средство на избор при хепатит C пациенти на хемодиализа
Пегилираният интерферон алфа-2а - средство на избор при хепатит C пациенти на хемодиализа 06 април 2008

Лечението с пегилиран интерферон алфа-2а веднъж седмично е по-ефективно и безопасно от стандартната терапия с интерферон алфа-2а три пъти седмично при интерферон-наивни пациенти с хроничен хепатит C (HCV). Това сочи доклад на тайвански учени, публикуван в Gut.

Авторите отбелязват, че стандартната терапия на HCV инфекцията при пациенти на хемодиализа е монотерапия със стандартен интерферон, докато терапията при пациенти с HCV и нормална бъбречна функция включва пегилиран интерферон и ribavirin. Ribavirin е противопоказан при пациенти на диализа поради риска от тежка хемолитична анемия.

Д-р Jia-Horng Kao и колеги от National Taiwan University Hospital, Тайпе, изследвали 50 пациента на възраст между 18 и 65 години, подлежащи на редовна хемодиализа. Всички участници били с откриваема HCV РНК от поне 6 месеца.

Участниците били рандомизирани на 135 г. подкожен пегилиран интерферон алфа-2а веднъж седмично или 3 млн. МЕ подкожен стандартен интерферон алфа-2а три пъти седмично. И двата режима били прилагани в извънболнична обстановка в продължение на 24 седмици, след което пациентите били проследени в продължение на още 24 седмици.

Пациентите, третирани с пегилиран интерферон алфа-2а имали значително по-добър вирусологичен отговор в сравнение с пациентите, приемали стандартен интерферон алфа-2а.

Фебрилитът бил по-чест при пациентите, приемащи стандартен интерферон алфа-2а (44% срещу 12%). При пациентите на стандартен интерферон имало и повече случаи на прекратяване на участието в проучването поради проблеми с терапията - 20% срещу 0%.

Тайванските лекари препоръчват да се прилагат по-ниски дози пегилиран интерферон при онези пациенти на диализа, които имат активен хепатит или фиброза в напреднал стадий. Те предупреждават за възможните странични ефекти следствие на употребата на интерферон както и за необходимостта за строго мониториране на вирусологичния отговор, като за добър вирусологичен отговор се счита неоткриваема HCV РНК на 4 седмица от терапията. Бързият вирусологичен отговор е предиктор за продължителна супресия на репликацията.

Вижте още:

Тенофовир е значително по-ефективен от Адефовир при лечението на хепатит Б

Нов медикамент срещу хепатит В е по-ефективен от сегашните лекарства

Хипергликемията е свързана с лош отговор към HCV терапията

Пептид от HCV има антивирусна активност срещу HCV и HIV

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator