Начало
НачалоЗдравни новиниНов медикамент срещу хепатит В е по-ефективен от сегашните лекарства
Нов медикамент срещу хепатит В е по-ефективен от сегашните лекарства 28 декември 2007

Ново проучване сочи, че нов медикамент, одобрен насокоро за лечение на хепатит В, е по-ефективен от стандартната терапия - lamivudine. Освен това китайските учени установили, че много по-малък брой хора изграждат резистентност срещу новия медикамент - telbivudine (Tyzeka, Sebivo).

Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine, установило, че 8% повече пациенти отговарят на лечението с telbivudine в сравнение с lamivudine, като рискът от резистентност е поне с 50% по-малък.

"Редицата терапевтични възможности, които са достъпни днес, ще улеснят клиницистите да поддържат дългосрочен контрол на HBV репликацията. Резултатите от проучването показват, че telbivudine е ефективна терапия при пациенти с хроничен хепатит B", отбелязват авторите на проучването.

Хепатит В е вирусна инфекция, поразяваща черния дроб. Най-често се предава по полов и кръвен път. 1/3 от инфектираните нямат симптоми, а когато се появят, включват: жълтеница, умора, абдоминална болка, липса на апетит, гадене, повъръщане и болки в ставите. При повечето хора инфекцията е транзиентна - продължава най-много 6 месеца. Въпреки това, при някои хепатит В може да хронифицира и това се случва в 6% процента от случаите. При деца на възраст до 6 години хронификация има при 30%, а при новородени, заразени от майката - в 90% от случаите. Хепатит В може да доведе до чернодробна фиброза, която може да доведе до чернодробен карцином или чернодробна недостатъчност.

Целта на лечението е да са поддържат възможно най ниски нива на вируса. Дори и при неоткриваеми нива, лечението е наложително, за да се избегне повторна виремия. Хората с хепатит В трябва да бъдат тествани за позитивност или негативност на Е-антигена. Позитивен резултат за Е-антиген е индикация за упорита инфекция.

Въпреки че има няколко терапевтични опции за лечение на хепатит В, голям проблем остава резистентността, която пациентите придобиват към тези лекарства. Два нови медикамента - entecavir (Baraclude) и telbivudine бяха одобрени от FDA (Американската агенция за лекарствата и храните) през 2005 година.

Настоящото проучване сравнява ефективността на telbivudine срещу lamivudine. Учените рандомизирали 1 370 пациента с хроничен хепатит В на 600 мг telbivudine или 100 мг lamivudine веднъж дневно.

След 1 година лечение 75,3 % от HBeAg позитивните, приемащи telbivudine, имали терапевтичен отговор срещу 67% от lamivudine групата. При HBeAg негативните терапевтичен отговор имало при 64,7% от telbivudine групата срещу 56,3 от пациентите на lamivudine.

60% от telbivudine срещу 40,4% от lamivudine групата с позитивен HBeAg достигнали неоткриваеми вирусни нива на първата година. При HBeAg- пациентите процентите били съответно - 88,3 и 71,4. Освен това telbivudine довел до неоткриваеми нива с 6 седмици по-бързо от lamivudine.

Резистентност се наблюдавала при 5% и 11% от HBeAg+ пациентите, приемащи telbivudine и lamivudine съответно. При HBeAg- пациентите - съотношението било 2,3% и 10,7% съответно.

Двата медикамента имат подобен профил откъм странични ефекти.
 
 

Вижте още:
 
 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator