Начало
НачалоЗдравни новиниONTARGET: AT1-блокерите и ACE-инхибиторите имат еднаква ефективност
ONTARGET: AT1-блокерите и ACE-инхибиторите имат еднаква ефективност 01 април 2008

Блокерът на ангиотензиновия рецептор Telmisartan (Micardis, Boehringer Ingelheim) e с подобна на ACE-инхибитора ramipril ефективност при пациенти със съдова болест или високорисков диабет. Това сочат резултатите на ONTARGET проучването. Според него комбинацията от двата препарата увеличава страничните ефекти без да се наблюдава по-голяма клинична полза.

Резултатите от проучването бяха представени на научните сесии на Американската кардиологична асоциация и едновременно публикувани в New England Journal of Medicine.

Предишни проучвания показаха, че ACE-инхибиторите понижават заболеваемостта и смъртността при пациенти със съдови заболявания или диабет. Авторите на настоящото проучване отбелязват, че ACE-инхибиторите не блокират продукцията на всички ангиотензин II и имат допълнителен ефект върху каликреин-кининовата система, като потискат разграждането на брадикинина и потенцират неговите странични ефекти като кашлица и ангиоедем. Целта на ONTARGET проучването е точно да се установи дали АТ-1 блокерите, които не влияят на брадикиновия синтез, са еквиваленти като ефективност на ACE-инхибиторите и дали комбинацията от двата класа е по-ефективна отколкото два препарата самостоятелно.

25 620 пациенти с коронарна болест на сърцето или диабет + допълнителни рискови фактори, възраст над 55 години, но без симптоматична сърдечна недостатъчност били рандомизирани на 10 мг ramipril дневно, telmisartan 18 mg / ден или комбинация от двата медикамента. Средният проследяващ период бил 55 месеца.

Средното артериално налягане било по-ниско при telmisartan и комбинираната групи в сравнение с Ramipril групата. В края на проучването сърдечно-съдови инциденти били регистрирани при сходен брой пациенти от всички групи. В сравнение с ramipril групата, при пациентите на telmisartan се наблюдавали по-рядко кашлицаи ангиоедем, но по-чести хипотензивни симптоми. При пацентите на комбинирана терапия имало по-висока честота на хипотензивни симптоми, ренална дисфункция и хиперкалиемия, както и повишен риск за хемодиализа.



Таб 1. ONTARGET: Ключови резултати



Таб 2. ONTARGET: Странични ефекти, довели до прекратяване на участието в проучването

Данните сочат, че при пациенти със съдови заболявания и диабет, но без сърдечна недостатъчност telmisartan е еднакво ефективна алтернатива на ramipril и изборът между двата агента зависи от желанието на пациента, лекуващия лекар, както и от страничните ефекти, проявяващи се в пациента.

В редакционна статия John McMurray коментира:

Като най-голямо и четвърто поред проучване, ONTARGET без съмнение доказва, че блокерите на ангиотензиновите рецептори не са по-добри от ACE-инхибиторите в предотвратяването и намаляването на фаталните и нефатални сърдечно-съдови инциденти.

Проучването има подобни резултати на VALIANT, което показа, че valsartan (Diovan, Novartis) и captopril имат еднаква ефективност. Той допълни, че AT-1 блокерите са по-скъпи от ACE-инхибиторите и не са по-добре толерирани от последните. Оттук следва, че АТ-1 блокерите са алтернатива при пациенти, които не могат да толерират ACE-инхибиторите заради кашлицата.

Вижте още:

ACE-инхибиторите намаляват риска от предсърдно мъждене при пациенти на диализа.

Някои антихипертонични медикаменти действат протективно срещу болестта на Паркинсон

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator