Начало
НачалоЗдравни новиниНякои антихипертонични медикаменти действат протективно срещу болестта на Паркинсон
Някои антихипертонични медикаменти действат протективно срещу болестта на Паркинсон 14 февруари 2008

Учени установиха, че блокерите на калциевите канали понижават риска от развитие на Паркинсон. Въпреки това, резултатите са все още недефинитивни и не могат да бъдат прилагани в клиничната практика.

Болестта на Паркинсон е хронично дегенеративно нервно заболяване, засягащо 6 млн от световното население. Заболяването води до увреждане на допаминсинтезиращите клетки, чието следствие са нарушения в движенията, вкл. тремор.

Публикуваното в Neurology проучване изследвало как блокерите на калциевите канали, АСЕ инхибиторите, АТ2 антагонистите и бета-блокерите влияят върху развитието на болестта на Паркинсон.

Проучването включвало над 7000 мъже и жени на възраст над 40 години. Една втора от участниците имали поставена диагноза "Болест на Паркинсон". Почти половината от участниците във всяка група приемали антихипертензивни медикаменти.

Резултатите от проучването сочат, че приемащите инхибитори на калциевите канали имат 23% по нисък риск от Паркинсон. При другите видове медикаменти протективен ефект не се наблюдавал.

По-голям протективен ефект се наблюдавал при: жените, индивидите над 80 години и пациентите, дългосрочно употребяващи инхибитори на калциевите канали.


Вижте още:

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства понижава риска от развитие на Паркинсон

Генетичната терапия ефикасна срещу Паркинсон


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator