Начало
НачалоЗдравни новиниACE-инхибиторите намаляват риска от предсърдно мъждене при пациенти на диализа.
ACE-инхибиторите намаляват риска от предсърдно мъждене при пациенти на диализа. 12 март 2008

Пациентите на хемодиализа имат повишен риск от пристъпи на предсърдно мъждене. Рискът може да се намали, ако се използват ACE-инхибитори. Това сочи проучване, публикувано в American Journal of Kidney Diseases.

Д-р Simonetta Genovesi и колеги от Universita degli Studi di Milano-Bicocca изследвали 476 пациенти на хемодиализа, които били проследени между юни 2003 и юни 2006 година. Средната възраст на пациентите била 69 години, а средната продължителност на хемодиализата - 45,2 месеца. Средният проследяващ период бил 36 месеца. Предсърдно мъждене (ПМ) се наблюдавало при 127 от пациентите в началото на проучването.

Нов пристъп на ПМ имало при 35 от 349 участници. Рискът от спорадично ПМ бил по-нисък при приемащите ACE-инхибитори (HR=0,3) и повишен при пациентите с лява вентрикуларна хипертрофия. (HR=2,55)

Били регистрирани общо 167 смъртни случая, 39,5% от които следствие на сърдечно-съдово заболяване. Авторите на проучването установили, че ПМ, като независим рисков фактор, е свързано с повишена смъртност (HR=1,65), най-вече кардиоваскуларна смъртност (HR=2,15) и по-малко некардиоваскуларна смъртност (HR=1,39).

През 3-годишния период на проследяване били извършени 539 хоспитализации - 114 пациенти с ПМ и 155 пациенти без ПМ. Честотата на инсулт не била свързана с ПМ статуса.

Резултатите от това проучване показват необходимостта от фокусиране на вниманието върху предсърдното мъждене, което често срещано и подценявано при пациентите на хемодиализа. Необходима е строга координация и съдействие между нефролозите и кардиолозите при третирането на тези пациенти.

Вижте още:
Прилагането на магнезий интравенозно е безопасно при лечение на предсърдно мъждене
Метаболитният синдром повишава риска от предсърдно мъждене

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator