Начало
НачалоЗдравни новиниВентилацията с позитивно налягане понижава смъртността, морбидността при пациенти със сърдечна недостатъчност и сънна апнея
Вентилацията с позитивно налягане понижава смъртността, морбидността при пациенти със сърдечна недостатъчност и сънна апнея 28 март 2008

Терапията с продължително позитивно въздушно налягане е високоефективна при пациенти със сърдечна недостатъчност и обструктивна сънна апнея, съобщават японски учени в Chest.

Те установили, че вентилацията с позитивно въздушно налягане намалява както хоспитализациите, така и смъртността. Било установено, че морбидният и смъртният риск се увеличават с намаляването на къмплайънса. Японците отбелязват, че ефектите на терапията с позитивно въздушно налягане върху дългосрочната прогноза на пациенти със сърдечна недостатъчност и обструктивна сънна апнея са неясни.

Takatoshi Kasai и колеги от Toranomon Hospital изследвали 65 пациенти със сърдечна недостатъчност и сънна апнея, подложени на терапия с позитивно налягане, и 23 контроли със същите заболявания, но без вентилационна терапия. Контролната група се състояла от 14 пациенти, които не били подлагани на вентилация през целия период на проучването, и 9 пациенти, при които вентилационната терапия с позитивно налягане била спряна след първия месец.

По време на проследяващия период от средно 2 години в първата група били регистрирани 21 инцидента (32,3%) - хоспитализации, 7 смъртни случая. Съответната честота при контролната група била 78,3% или 18 инцидента, включително 10 смъртни случая.

Било установено, че относителният риск за смърт или хоспитализация е 2,03 при нелекуваните пациенти и 4.02 при лекуваната група, но при пациентите с лош къмплайънс към терапията с позитивно вентилационно налягане. Резултатите показват огромното значение на инициацията и поддържането на терапията с позитивно налягане при пациенти със сърдечна недостатъчност и обструктивна сънна апнея.

Вижте още:

Статините понижават риска от внезапна сърдечна смърт

Cystatin C свързан с повишен риск от сърдечна недостатъчност

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator