Начало
НачалоЗдравни новиниCystatin C свързан с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Cystatin C свързан с повишен риск от сърдечна недостатъчност 23 януари 2008

Високите нива на цистатин С са свързани с повишен риск от сърдечна недостатъчност. Това се съобщава в доклад, публикуван в American Heart Journal.

Хроничната бъбречна болест е рисков фактор за сърдечна недостатъчност и въпреки че цистатин С може да се открие още в ранните стадии на бъбречна дисфункция, учени от Harvard Medical School от Бостън избрали 220 случая на сърдечна недостатъчност и 220 контроли на същата възраст, година на раждане и време на вземане кръвни проби. След отчитане на редица рискови фактори, релативните рискове за сърдечна недостатъчност били 1.0, 1.15 и 1.78 за първата, втората и третата тертили цистатин С.

Връзката била по-слаба след допълнително отчитане на систоличното кръвно налягане и предишна история на хипертония (релативни рискове 1.23 и 1.61 за втората и третата тертили)

Учните установили 4 пъти повишен риск от сърдечна недостатъчност при втората и третата тертили Цистеин С измежду участнците с хипертония. Не била установена статистически значима връзка между цистатин С и риска от сърдечна недостатъчност при участниците без хипертония.


Вижте още:

Рисковите фактори за сърдечен инфаркт

Замърсяването от колите повишава риска от инфаркт


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator