Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините понижават риска от внезапна сърдечна смърт
Статините понижават риска от внезапна сърдечна смърт 04 януари 2008

Резултатите от ново проучване показват, че статините, използвани за понижаване на холестерола, помагат и за превенцията на хаотичните сърдечни удари, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт (ВСС).

Проучването показва, че статините са свързани със статистически значимо 19-процентово понижение на риска от ВСС.

ВСС се причинява, когато сърцето внезапно спре да бие или от синусов премине в хаотичен ритъм или аритмия. Вследствие не може да се поддържа адекватен кръвен поток. Сърдечна атака се получва, когато се наруши кръвотокът през артерия, снабдяваща миокарда с кръв.

Д-р Джакомо Левантеси и колеги от Mount Sinai School of Medicine, Чиети в Италия анализирали данни от 10 големи проучвания, включващи 22 275 пацциента. Била изследвана връзката между лечението със статини като Lipitor и Zocor и честотата на ВСС.

След период на проследяване средно от 4,4 години било установено, че вероятността за ВСС при пациенти, третирани със статини е 3%. За сравнение - при контролната група вероятността е 3,8%. Редукцията на риска е независима от промените в нивата на холестерола.

Италианските лекари обобщават, че част от клиничната полза на статините се крие в способността им да намаляват инцидентите на животозастрашаващи аритмии.

В друго проучване пък се твърди, че статините имат протективен ефект и върху белодробните функции. Тъй като първите имат и противовъзпалителен ефект, той може да се използва при хронична белодробна болест, често срещана при пушачи.

Проучването включвало 418 пушачи, 215 от които приемали статини - Pravachol и Crestor. Всички учвастници имали абнормални резултати на спирометриите в началото на проучването. Били проведени 2 теста за оценка на белодробните функции на интервал от 6 месеца.

Влошаването на белодробните функции било значително по-бавно при статин-приемащите пациенти. Разликата била значима независимо от вида на белодробната болест и от това дали пациентът е настоящ или бивш пушач.


Вижте още:


Рисковите фактори за сърдечен инфаркт

Нов вид холестерол-понижаващ медикамент показва ефективност



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator