Начало
НачалоЗдравни новиниГликемичният статус по време на хоспитализацията до голяма степен повлиява преживяемостта след остра сърдечна недостатъчност.
Гликемичният статус по време на хоспитализацията до голяма степен повлиява преживяемостта след остра сърдечна недостатъчност. 20 март 2008

При пациентите, хоспитализирани с остра сърдечна недостатъчност, абнормният глюкозен толеранс и диабетът са свързани с повишена смъртност - както по време на болничния престой, така и в дългосрочен план.

Данните се базират върху изследване на 454 случайно избрани пациенти, хоспитализирани по повод сърдечна недостатъчност. 110 (24%) били с диабет, 60 (13%) - с нарушен глюкозен толеранс (8.0 - 10.99 mmol/l), а 284 (63%) били с нормлана кръвна глюкоза по време на хоспитализирането.

По време на болничния престой 51 (11,2%) от пациентите починали и според авторите на доклада "се наблюдавала изключително силна връзка между нивата на кръвната глюкоза по време на хоспитализацията и общата смъртност".

В доклада се сочи, че болничната смъртност и смъртността в дългосрочен план са по-високи при пациентите с абнормен глюкозен толеранс или диабет. Дори и малки повишения на глюкозата са индикатори за по-висока смъртност.

Относителните рискове за пациентите с нарушен глюкозен толеранс и диабет  са съответно 1.41 и 2.02 в сравнение с пациентите нормална глюкоза по време на хоспитализация.

Най-важният извод от изложеното по-горе е, че пациентите с нарушения в глюкозния толеранс трябва да бъдат подлагани на по-интензивна терапия, за да се подобри прогнозата.

Вижте още:

Сърдечният арест в болнична обстановка има най-лоша прогноза през нощта и почивните дни


Медикаментът Avandia повишава смъртността при по-възрастните диабетици

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator