Начало
НачалоЗдравни новиниСърдечният арест в болнична обстановка има най-лоша прогноза през нощта и почивните дни
Сърдечният арест в болнична обстановка има най-лоша прогноза през нощта и почивните дни 05 март 2008

Пациентите с възникнал сърдечен арест през нощта или през уикендите имат по-лоша прогноза в сравнение ако състоянието настъпи през деня или работните дни, сочи ново проучване. То включва данни от 500 болници в САЩ.

Проучването целяло да установи преживяемостта от сърдечен арест през деня и вечерта (от 7:00 ч. до 22:59 ч.), през нощта (23:00 ч. -6:59 ч.), през работните дни и през уикендите (23:00 ч. в петък - 6:59 ч. в понеделник).

Било установено, че преживяемостта до момента на изписване, възстановяването на спонтанна циркулация, преживяемостта в краткосрочен план и добри неврологични резултати имало при пациентите със сърдечни инциденти, възникнали през работните дни и през деня.

Резултати: ден - нощ


Резултати: работни дни - почивни дни


Съществуват различни хипотези, които биха обяснили получените резултати. Според едни през нощта болничният състав е в намален брой и пациентите със сърдечен арест се откриват по-късно, тък като са по-малко мониторирани. Други хипотези твърдят, че има физиологични причини, въпреки че авторите на проучването поддържат тезата, че причините са свързани с пациента и болничната обстановка.


Вижте още:


Метаболитният синдром повишава риска от предсърдно мъждене

За здраво сърце - 13 основни правила



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator