Начало
НачалоЗдравни новиниМедикаментът Avandia повишава смъртността при по-възрастните диабетици
Медикаментът Avandia повишава смъртността при по-възрастните диабетици 17 декември 2007

Ново проучване сочи, че диабетиците на по-голяма възраст, които употребяват Avandia, имат повишен риск от сърдечна атака, сърдечна недостатъчност и смърт.

Според канадските автори на проучването, публикувано в Journal of the American Medical Association, това е първият популационно-базиран анализ на класа медикменти, към който принадлежи Avandia.

"Нашето проучване е насочено към по-възрастната популация, която много рядко е обхващана от другите проучвания. Докато съотношението риск/ползва много трудно може да бъде определено при повечето хора, то у възрастните много често рисковете са по-големи от ползите", обяснява д-р Лорен Липскомб.

Според анализатори това и други подобни проучвания ще наложат голям натиск върху FDA (Food and drug administration) да вземе мерки срещу Avandia.

Според GlaxoSmithKline, производител на медикамента: проучването "има значителни ограничения и води до подвеждащи заключения относно острия миокарден инфаркт и смъртност. Заключенията на това проучване са в противоречие с големи, дългосрочни прочвания като ADOPT и RECORD. Тези дългосрочни проучвания при диабетици сравняват Avandia (rosiglitazone) и други анти--диабетни медикаменти относно кардиоваскуларния риск и инциденти." Според GlaxoSmithKline проучванията показват, че Avandia не води до повишен риск от такива инциденти освен от добре известния риск от конгестивна сърдечна недостатъчност при употреба тиазолидиндиони (TZDs).

Според канадските учени обаче Avandia не трябва да се използва като единствено средство при терапията на диабет тип 2, освен ако пациентът не може да приема друг медикамент за понижване на кръвната захар. Те допълват, че Avandia не трябва да се употребява от пациенти със сърдечна недостатъност, тъй като самият диабет тип 2 обуславя повишен сърдечен риск.

Тиазолидиндионите, към които спадат Avandia и Actos, (pioglitazone) повишават чувствителността на клетките към инсулин. Милиони пациента употребяват Avandia, за която се смята, че е свързана с костна загуба у някои пациенти.

Канадското проучване включвало 159 000 пациента на възраст над 66 години, които са били третирани поне с един орален антидиабетен медикамент. Пациентите били проследени за период от четири години.

Сравнени с пациентите, приемащи повече от едно хипогликемично средство, хората, употребяващи Avandia самостоятелно, имали 60% повишен риск от конгестивна сърдечна недостатъчност, 40% повишен риск от сърдечна атака и 29% риск от смърт.

Повишените рискове били свързани с употребата на Avandia.

"Това е наблюдателно проучване и както всички наблюдателни проучвания си има плюсове и минуси. Такива проучвания нямат силата на проспективно, рандомизирано проучване, но за сметка на това са полезни, тъй като са големи, независими и не са спонсорирани от фармацевтични компании", обясняват авторите на проучването.


Вижте още:

Изграждане на завод за преработка на болнични отпадъци с швейцарска помощ

Високите нива на кръвна захар водят до по-честа поява на полипи на колона


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator