Начало
НачалоЗдравни новиниFDA предупреждава: Enbrel повишава риска от туберкулоза
FDA предупреждава: Enbrel повишава риска от туберкулоза 09 май 2008

Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) ще изиска върху опаковката на препарата Enbrel (etanercept) да бъде сложен етикет, предупреждаващ за риск от инфекции, хоспитализации и дори смърт, съобщиха от институцията. Някои от възможните инфекции са бактериален сепсис и туберкулоза.

Предупрежденето е следствие на няколко глобални клинични проучвания, според които честотата на туберкулоза при лекуваните с etanercept е 0.01% при 28 308 кумулативни години лечение. Американски и канадски проучвания определят ТБ честота от 0.007%.

Тъй като употребата на TNF-инхибитори, вкл. etanercept, повишава риска от реактивация на туберкулозата, пациентите трябва да бъдат скринирани за латентно заболяване и лекувани преди инициация на терапията с този клас медикаменти. Пациентите трябва да бъдат обучени относно симптомите на болестта и други инфекции, които може да се наблюдават по време на терапията с etanercept. При развитие на инфекция, трябва да се започне антимикробна терапия, а при тежки случаи - трябва да се спре употребата на etanercept.

Etanercept под формата на подкожни инжекции се прилага за лечението на ревматоиден артрит, ювенилен идиопатичен артрит, псориатричен артрит, анкилозиращ спондилит и плаков псориазис.

Вижте още:

Анти TNF-терапията при пациентите с РА в практиката е по-слабо ефективна отколкото при клиничните проучвания

Три нови лекарства за лечение на ревматоиден артрит

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator