Начало
НачалоЗдравни новиниMetformin самостоятелно или в комбинация с инсулин е безопасен при гестационен диабет
Metformin самостоятелно или в комбинация с инсулин е безопасен при гестационен диабет 08 май 2008

Прилагането на metformin самостоятелно или в комбинация с инсулин не повишава перинаталните усложнения в сравнение със самостоятелното приложение на инсулин при гестационен диабет, сочат резултатите на проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

В уводните части на доклада авторите на проучването отбелязват, че приложението на metformin при гестационен diabetes mellitus е логично, но липсват рандомизирани проучвания, които да установят безопасността и ефективността на терапията.

Д-р Rowan и колеги от Auckland City Hospital, Австралия, изследвали 751 жени с гестационен диабет между 20 и 33 гестационна седмица. Участниците били рандомизирани на metformin + инсулин или инсулин самостоятелно. Общата end point билa неонатална хипогликемия, респираторен дистрес, необходимост от фототерапия, родилна травма, по малко от 7 точки на Apgar теста, направен на петата минута, преждевременно раждане. Вторични end points били неонаталните антропологични измервания, майчиният гликемичен контрол, хипертензивните усложнения у майката, глюкозният толеранс пост партум, както и толерабилността към лечението.

От 363 жени, рандомизирани на metformin, 92,6% продължили приема на медикамента до раждането, 46,3% били третирани допълнително с инсулин. Основното клинично събитие (end pont) се наблюдавало при 32% от пациентите, рандомизирани на metformin и при 32,2% от рандомизираните на инсулин.

В сравнение с жените от инсулин групата, повече цени от metformin групата съобщили, че биха използвали тази терапия отново (76,6% срещу 27,2%). Другите вторични клинични събития (end points) били сходни в двете групи. Не били наблюдавани сериозни странични ефекти, свързани с употребата на metformin.

Авторите на проучването обобщават, че употребата на metformin (самостоятелно или в комбинация с инсулин) при гестационен диабет не е свързана с повишена честота на перинатални усложнения в сравнение със самостоятелната употреба на инсулин. Нещо повече - терапията с metformin е предпочитана от пациентите.

Главните ограничения на проучването били open-label дизайнът и липсата на blinding - т.е проучването не е сляпо. Други недостатъци са по-скоро приемането отколкото доказването на нулевата хипотеза (т.е че няма разлика между двете терапии); използването на обща end point, която включва няколко клинични събития с различно клинично значение; липсата на проследяване на новороденото.

Главният въпрос сега е дали metformin е по-ефективен от glyburide - алтернативен препарат. Идентифицирането на жените с повишен риск от диабет предоставя възможността за интервенция и понижаване на риска, като често тези жени не получават препоръчителното наблюдение и проследяване, допълват авторите на проучването.

Вижте още:

Лечението с Metformin не води до по-чести фрактури


Диабетът по време на бременност повишава риска от диабет тип 2 при детето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator