Начало
НачалоЗдравни новиниЛечението с Metformin не води до по-чести фрактури
Лечението с Metformin не води до по-чести фрактури 15 март 2008

Инсулин-сенситизиращото лечение с метформин не води до по-галяма честота на фрактури, но лечението с инсулин повишава този риск. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в Diabetes Care. Въпреки това употребата на инсулин в дългосрочен план не повлиява чупливостта на костите.

Учените провели кохорно проучване на 1945 извънболнични пациенти. Те сравнили показателите на 83 пациента с фрактури и 249 човека контролна група, като били отчетени възрастта, продължителността на диабета, ИТМ, нивата на A1c, тютюнопушене и употребата на алкохол.

Моделите, включващи лечение с метформин и инсулин поне 36 месеца в рамките на 10 години, не показали връзка между костните фрактури и медикаментозната употреба. Алтернативен модел, включващ лечение с инсулин, показал, че лечението с инсулин е свързано с повече фрактури при мъжете.

"Инсулин-сенситизиращата терапия с метформин не е свързана с по-чести фрактури. Лечението с инсулин повишава риска от фрактури, но въпреки това употребата на този препарат в дългосрочен план не повлиява чупливостта на костите", обобщават учените.

Вижте още:
Неалкохолният мастен черен дроб е рисков фактор за диабет и метаболитен синдром
Хипертонията заедно с левокамерна хипертрофия повишават риска от диабет

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator