Начало
НачалоЗдравни новиниНеалкохолният мастен черен дроб е рисков фактор за диабет и метаболитен синдром
Неалкохолният мастен черен дроб е рисков фактор за диабет и метаболитен синдром 16 ноември 2007

Пациентите с неалкохолна стеатоза и повишен АЛАТ имат повишен риск за диабет, метаболитен синдром, най-вероятно поради други свързани рискови фактори като затлъстяване, инсулиниова резистентност и хипергликемия. Това беше съобщено на 58-та среща на Американската асоциация за проучване на чернодробните заболявания.

Според изследванията от 11-годишно проучване, представени от д-р Леон Адамс, пациентите с неалкохолен мастен черен дроб имат тройно по висок риск от развитие на диабет.

Проучването обхващало 358 пациента. След като били изключени други заболявания на черния дроб, причинени от алкохол, вирусни инфекции, медикаменти, автоимунни реакции, била поставена диагноза "Неалкохолен мастен черен дроб" на базата на повишен АЛАТ (>40 U/L). На 11-та година пациентите със и без стеатоза били изследвани за чернодорбни усложнения, диабет и метаболитен синдром

След като били изключени пациентите със съществуващ преди проучването диабет, било установено, че пациентите със стеатоза имат 18,9 % срещу 6,1% за развитие на диабет. Мастният черен дроб води и до 33,3% срещу 22,6% риск от метаболитен синдром.

Според учените рискът зависи не само от самия мастен черен дроб, но и други свързани фактори - затлъстяване, инсулинова резистентност и хипергликемия. Въпреки това, очевидно е, че съществува връзка между нелакохолния мастен черен дроб от една страна и диабета и метаболитния синдром от друга.


Вижте още:

Ехинококоза на черния дроб

Какво е стеатоза на черния дроб и как да се предпазим


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator