Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСмъртоносният квартет - Нарушена мастна обмяна
Смъртоносният квартет - Нарушена мастна обмяна 09 май 2007

Холестеринът е важна съставна част от нашите клетки и е основна градивна единица на жизненоважни хормони. Освен това той играе съществена роля за поддържането на енергийния баланс. Прекалено високото ниво на холестерин в кръвта уврежда кръвоносните съдове, тъй като той се отлага по стените им. Така възниква артериосклерозата. Съдовете загубват еластичността си, стесняват се и в най-лошия случай стават непроходими.

Нарушена мастна обмяна-номер 3 в състава на “Смъртоносният квартет”

И така холестеринът играе важна роля за възникването на артериосклеротични заболявания. Наред с повишеното ниво на холестерина в кръвта важни причини за отключване на артериоклерозата са високото кръвно налягане, наследствената предразположеност, неправилното хранене, както и болести на обмяната, каквито са захарният диабет-тип-2 и неговото предхождащо състояние - инсулиновата резистентност.
Заплахата: Колкото по-големи са артериосклеротичните отлагания в съдовете, толкова по-висок е рискът от появата на опасни сърдечно-съдови заболявания. Както при хипертоничната болест засегнатите хора дълго време са без оплаквания.Това често е и причината да не се постави навреме диагнозата и началото на лечението да закъснее.

Добър и лош холестерин
Холестеринът в кръвта е свързан с така наречените липопротеини. Медиците го делят на две липопротеинови фракции: LDL(Low Density Lipoprotein, липопротеин с ниска плътност) и HDL(High Density Lipoprotein, липопротеин с висока плътност).

LDL - “вредният холестерин”
LDL пренася холестерина до всички клетки. Излишният холестерин се отлага по вътрешните стени на кръвоносните съдове и довежда до склерозиране на съдовете. Рискът от възникване на опасни заболявания като хипертония, коронарна болет на сърцето, мозъчен удар или сърдечен инфаркт се увеличава със постъпателното отлагане на холестерин по стените на съдовете. Смята се, че рискът от сърдечно-съдово заболяване нараства с един до два процента при повишаване на стойностите на LDL—холестерина с един процент. Затова референтната му стойност, без да са налице рискови фактори, не трябва да надвишава 3,0 mmol/l.
Препоръка за понижаване на на LDL—холестерина: медикаментозно лечение.
Колкото е по-нисък LDL—холестерина - толкова по-добре!

HDL - “полезният холестерин”
HDL обаче, пренася холестерина до черния дроб, където се обработва и разгражда. С това той противодейства на артериосклерозата и по тази причина е получил името си “полезен” холестерин. Нивото му в кръвта трябва да е над 1,0 mmol/l . Целта на лечението на завишените холестеринови стойности е да се повиши нивото на HDL и съответно понижи нивото на LDL.
Препоръки за повишаване нивото на HDL - холестерина:
• Физическа активност
• Отказ от тютюнопушене
• Нискокалорична храна, нормализиране на теглото
Ако стойности на HDL в кръвта са по-високи - още по-добре!

Триглицериди
Триглицеридите се наричат още неутрални мазнини. Мастните молекули, които ние поемаме с храната химически се състоят от глицерол(алкохол) и съответно три мастни киселини. Според дължината на мастните киселини и вида на химичните връзки във веригите им се различават наситени, моно- и ди-ненаситени и поли-ненаситени мастни киселини . Наситените мастни киселини се съдържат главно в продуктите от животински произход и са по-скоро неблагоприятни за човека. Растителните мазнини и мазнините в рибата, в замяна на това, съдържат здравословните за човека ненаситени мастни киселини. Основните свойства на мазнините са енергийно обезпечаване и температурна изолирация. Добре е стойностите на триглицеридите да не надвишават 1,7 mmol/l.
Препоръки за понижаване на стойностите на триглицеридите:
• Нормализиране на обмяната
• Хипокалорична храна, редукция на теглото, въздържание от алкохол
• Медикаменти

Лечение
Наред с медикаментозното лечение в много случаи засегнатите могат да предприемат сами нещо. Който страда от нарушена мастна обмяна, трябва във всеки случай да промени начина си на хранене и да повиши физическата си активност. Храната би трябвало да е богата на баластни вещества и съставена от 30% мазнини (от които 10% максимално да бъдат наситените масти), холестеринът да е по-малко от 300 мг, а въглехидратите не по-малко от 50% за сметка на т.н. Комплексни (предимно от растителен произход) . Положителна роля върху нивото на мастите в кръвта упражнява и поемането с храната на растителни стерини, каквито са фитостеролите, които се съдържат в растителните мазнини, семената, ядките, плодовете и зеленчуците. Положително влияние върху мастната обмяната оказват още редукцията на тегло, спорт, спиране на тютюнопушенето и въздържание от алкохол макар, че малките количества алкохол(червено вино) повишават нивото на HDL - холестерина. Разрешават се до 3 алкохолни единици дневно. Пресмята се като се умножи градусът на алкохолната напитка по количеството алкохол в мл и се раздели на 1000. Например: 200 мл червено вино Х 12 (алк.градуса) : 1000 = 2,4 алкохолни единици.
При пациенти с генетично обусловени нарушения на мастната обмяна е ноебходимо специално лечение.

д-р Александър Алексиев
Консултант: доц. д-р Владимир Христов - МБАЛ “Александровска” - МУ - София

Повече на тази тема

Наднормено тегло - номер 1 в състава на “Смъртоносния квартет”
Високо кръвно налягане - номер 2 в състава на “Смъртоносния квартет”
Инсулинова резистентност - номер 4 в състава на “Смъртоносния квартет”

Серия: “Смъртоносният квартет”

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator