Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин E (Tокоферол)
Витамин E (Tокоферол)

Витамин Е, както и останалите мастноразтворими витамини, се нуждае от известно количество мазнини за резорбацията си. Съставен е от съединения, наречени токофероли, най-важният от които е алфа-токоферол. Най-важните депа на токоферол са мускулите, мастните тъкани, черния дроб, но също така и сърцето, белите дробове, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлези. Витамин Е е активен антиоксидант предотвратяващ или забавящ окислението на масните съединения, витамините А и С и селения, а също така има важно значение като съдоразширяващо средство и антикоагулант.
Ролята в бодибилдинга се основава на участието му "дишането" на клетките и на мускулните тъкани. В допълнение витамин Е заздравява клетъчните стени, което прави мускулните клетки по здрави и устойчиви – важен фактор за мускулния растеж и сила. Токоферолът има диуретично действие, а освен това поддържа артериалното налягане в норми и облекчава умората. За спортисти, които са в процес на покачване на телесна маса витамин Е помага да се запази сърдечно-съдовата система от прекомерни натоварвания и заболявания.
Този витамин доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта, а в комбинация с витамин А предпазва белите дробове от замърсената атмосфера. Той има и някои медицински приложения като помощно средство при възстановяване от повърхностни рани и изгаряния, облекчаване на спазмите на крайниците и превантивно средство срещу аборт и исхемични заболявания.
Витамин Е не е токсичен. Дефицитът може да причини по-бърза умора, разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация и анемия.
Най-добри източници са соята, растителните масла, ядките (фъстъци, орехи, бадеми), пшеничените зародиши, яйцата, зелени листни зеленчуци и пълнозърнестите храни.
Неорганичното желязо (железен сулфат) разрушава витамин Е и следователно двете субстанции не бива да се вземат едновременно. Ако приемате добавка, съдържаща железен сулфат, витамин Е трябва да се поема най-малко осем часа преди и след това. Ако употребявате хлорирана вода за пиене, ще ви е необходим повече токоферол.
Консумацията във веригите за бързо хранене, които използват многократно олиото за пържене може да причини унищожаване на витамин Е, както това може да се случи ако приемата твърде много полиненаситени мазнини.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator