Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиетата при чернодробно заболяване
Диетата при чернодробно заболяване

Известен е фактът, че начина на хранене повлиява на състоянието на черния дроб. Правилният прием на храна и течности и избягването на алкохол е необходима стъпка в лечебният план, която зависи от вас. Ще повиши усещането ви за здраве и подпомогне организма да отговори по-добре на продължителната терапия, както и да посрещне страничните й ефекти.

Безапетитието, тежест или дискомфорт след храна, гадене, неприятен вкус са чести оплаквания при чернодробна болест. Следните практически съвети ще ви помогнат да избегнете тези проблеми и преодолеете загубата на тегло, съпътстващи хроничния хепатит или неговото лечение:

Необходимо е храната да бъде разнообразна, т.е съдържаща всички основни групи хранителни вещества:
белтъци (протеини);
въглехидрати; мазнини;
минерални вещества и витамини,
Трябва да е различно съотношение и характеристика от диетата при здравия човек.
Основно място заемат зърнените продукти на база на пшеница, / ръж, царевица, ориз/, които са с предимно въглехидратно съдържание: хляб; макаронени изделия; бисквити; ориз, нишестени кремове, грис, варен ориз. Полезно е да добавите пълнозърнест хляб, овесени ядки.
Включете ежедневно достатъчно количество зеленчуци
– сурови, варени или печени: картофи, моркови, зеле, салатки, спанак, домати.

Една порция плодове съответствува на:
1 средно голям банан,
ябълка или портокал;
половин чаша плодове от компот или нарязани пресни плодове;
¼ чаша сушени кайсии или стафиди;
200мл натурален сок.
Препоръчва ежедневен прием на растителни и животински белтъчини в общо количество 140-200гр. Те се съдържат в меса като пилешко, телешко, агнешко, заешко и риба; мляко, извара, сирене, кашкавал; яйца; варива като соя, боб и леща; несолени ядки и фъстъчено масло.
25-30 гр. месо = 1 яйце = ½ ч. боб = 2 суп.лъжици фъстъчено масло.
1 чаша прясно мляко = 1 чаша кисело мляко = 40 гр. сирене.


Приемът на концентрирани сладкиши и пикантни подправки, тежки мазнини и запържено е желателно да се ограничи.

Приемайте достатъчно течности под форма на вода, плодов сок и мляко.
Това особено е полезно ако сте включен в интерферонова терапия – помага за преодоляване на част от страничните, подобни на простуда ефекти. Употребата на кофеинови питиета като кафе, чай, кола влиаят обезводняващо на организма и не са препоръчителни.
Така описаната диета осигурява необходимите за организма витамини и минерали. Ако не е възможно пълноценно хранене или когато вашият лекар е препоръчал се добавят витаминни комплекси.
Безразборната им употреба не е желателна като не се забравя, че високи дози от витамин А или желязо могат да кумулират в черния дроб и да навредят.

Не употребявайте алкохолни напитки под всякаква форма! (бира, вино, концентрати). Това ще даде възможност за почивка на черния дроб, шанс за оздравяване, възстановяване и заместване на увредените чернодробни клетки. Ако продължите консумирането на алкохол това ще затрудни наблюдението от лекуващия лекар и елиминира ефекта от всички полезни мерки.
Поради калорийното си съдържание алкохола подтиска апетита и намалява приема на необходимите белтъчни и въглехидратни храни. В интерес на своето здраве използувайте други начини да преодолеете чувствата на тъга, раздразнителност или страхове свързани с болестта.
Не съчетавайте алкохол с парацетамол или други противогрипни лекарства.
Избягвайте приема на лекарства и лечебни билки, които не са препоръчани или за които не сте се посъветвали предварително с вашия лекар.

• Хранете се по-често, бавно, с по-малки порции, като избягвате едновременния прием на течности;
• Кратка разходка преди храна понякога възвръща апетита;
• Използвайте времето от деня, когато храненето ви доставя удоволствие да приемете около ½ от необходимата белтъчна храна;
• Избирайте храни с високо белтъчно и калорийно съдържание – напр. прибавете сухо или концентрирано мляко към вашето питие, яйце към супата, фъстъчено масло, малко течен шоколад или мед към филията хляб или бисквитите, сирена или сметана към салата, картофи или сандвич.
• При гадене, киселини или парене в горна част на корема ябълковия, гроздов или кайсиев сок е за предпочитане пред цитрусовите плодове и сокове (портокал, грейпфрут и ананас). Тези оплаквания трябва да споделите с вашия лекар.

В случаите на напреднало чернодробно заболяване или т.нар. цироза е необходимо:
• да намалите приема на сол до 2 гр./дневно, т.е да не прибавяте допълнително сол към храната и да избягвате солени сирена, колбаси, риба, маслини, ядки, туршия. Яжте повече прясна храна, която е естествено бедна на сол и по-малко консервирана. Излишното количество на сол (натриеви йони) в организма води до задържане на вода с прояви намалено отделяне на урина през деня, отичане на крака или подуване на корема (асцит).
• Приемайте достатъчно калории, за да избегнете загубата на тегло и намаляването на мускулната маса и сила. Количеството на приетите дневно белтъчини и течности обсъдете с лекуващия лекар. 

Към диетичното хранене при чернодробните заболявания трябва да св включи и адекватна хепатопротекция.

Много добър препарат е Есенциале Форте N капсули в дозировка 3x2 капсули

Есенциале форте N – Есенциалните фосфолипиди представляват естествен диглицериден естер на холинфосфорната киселина с преобладаващо съдържание на ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова и олеинова)

Механизмът на действие е изяснен.

Улеснява регенерацията на увредената чернодробна тъкан. Нормализира обменните процеси в чернодробните клетки. Елиминира условията за литообразуване в жлъчката.

При увреден дроб с ограничена обменна активност , есенциалните фосфолипиди са готов богат пластичен и енергетичен материал, идентичен на произведените от организма фосфолипиди, които директно се усвояват от чернодробните клетки, участват в изграждането на техните мембрани и се пренасят от жлъчния секрет.

Така по физиологичен начин и без предизвикване на странични ефекти те нормализират ензимните активности на чернодробните функции, енергийния баланс и регенеративните способности на чернодробната тъкан.  И все пак преди започването на каквато и да е терапия или диета е желателно да се консултирате с вашия личен лекар



д-р Красимир Шопов




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator