Начало
НачалоЗдравни новиниПациентите с анкилозиращ спондилит имат повишен риск от инфаркт на миокарда
Пациентите с анкилозиращ спондилит имат повишен риск от инфаркт на миокарда 02 ноември 2010

Пациентите с анкилозиращ спондилит (АС) изглежда имат повишен риск от инфаркт на миокарда спрямо общата популация, докладват френски лекари в Arthritis Care & Research.

Системното възпаление и лошия липиден профил допълват традиционните сърдечносъдови рискови фактори при тези пациенти, обяснява д-р Sylvain Mathieu от Clermont 1 University.

Авторите на на настоящото проучване посочват, че общата смъртност при пациентите с АС е 1.6-1.9 пъти по-висока от тази в общата популация, като допълнителната смъртност следствие на сърдечносъдови инциденти при тази група е между 20% и 40%.

Д-р Mathieu и колеги провели мета-анализ на 38 проучвания, включващи 34 132 пациенти и 83 705 контроли. След средно проследяване от 22 години, честотата на миокарден инфаркт била по-висока сред пациентите с АС - 7.4% спрямо 4.6%.

Данни от 7 проучвания с проследителен период от над 20 години сочат, че честотата на инсулт при пациентите с АС е 2.2%, а според едно от проучванията честотата на инсулт сред контролните лица е 2.3%.

Било установено, че пациентите с АС имат значително по-голяма дебелина на интима-медията, по-ниски HDL-холестеролови нива, по-висока честота на метаболитен синдром. При тези пациенти СУЕ и С-реактивният протеин били значително по-високи спрямо контролите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator