Начало
НачалоЗдравни новиниНепушачите с ревматоиден артрит по-често се повлияват от терапията
Непушачите с ревматоиден артрит по-често се повлияват от терапията 15 октомври 2010

Непушачите с ранен ревматоиден артрит имат по-голям шанс да се повлияят от methotrexate и биологични агенти спрямо пушачите, докладва шведски екип.

Според шведите, РА пациентите-пушачи трябва да бъдат насърчавани да се откажат от цигарите, тъй като те имат наполовина по-нисък шанс от терапевтичен отговор спрямо непушачите. Шансовете между бившите пушачи и непушачите не се различават, се съобщава още в Arthritis & Rheumatism.

В проучване, включващо 1430 пациенти с ранен ревматоиден артрит, д-р Saevarsdottir и колеги от Karolinska University Hospital установили, че над 1/3 от непушачите имат добър терапевтичен отговор след тримесечна терапия. Честотата на добър отговор била сравнима с тази при бившите пушачи (32%). Само 26% от пушачите се повлияли от терапията (DAS 28 < 3.2 на първата проследяваща визита + редукция с > 1.2 единици спрямо базовите стойности).

Шансът за ремисия на третия месец също бил значително по-нисък при пациентите пушачи. Разликата в терапевтичния отговор персистирала дори и след отчитане на други фактори, както и след категоризиране на пациентите според прилаганите препарати.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator