Начало
НачалоСексуално здравеНеваксинираните срещу паротит момчета и млади мъже рискуват загуба на оплодителната си способност
Неваксинираните срещу паротит момчета и млади мъже рискуват загуба на оплодителната си способност 31 март 2010

Спадът на ваксинациите срещу паротит (заушка) през 90-те години на миналия век е довел до силен скок на нови случи на заболяването, което повдига притеснения относно оплодителната способност на младите мъже, предупреждава статия, публикувана в априлския брой на British Journal of Urology International.

Внедряването на ваксината морбили-рубеола-паротит през 1968 води до рязък спад на случаите на паротит в САЩ от 99%. През 90-те години обаче случаите на вирусното заболяване се увеличават стремглаво поради две основни причини: глобален недостиг и пуснатите в обществото недоказани твърдения, според които ваксината покачва риска от аутизъм и възпалително чревно заболяване (IBD). Като резултат, в някои части на САЩ и Великобритания честотата на ваксинации спада от 91% на 58%.

Спадът на ваксинациите започва да дава своят негативен ефект. През 2001 година потвърдените случаи на паротит в Англия и Уелс клонят към 0; до 2004 се докладват над 56 000 случаи. Около 40% от мъжете, инфектирани с вируса на епидемичния паротит развиват 1 или повече усложнения, вкл. и орхит, който може да доведе до намалена оплодителна способност.

Това е изключително тревожна новина, тъй като във все повече страни в световен мащаб се докладват нови епидемии от паротит, отбелязват авторите на статията. Един случай на паротит може да доведе до 12 вторични инфекции в уязвимите популации.

Орхитът при заушка обикновено се наблюдава 10 дни след характерното подуване на околоушните жлези, но може да се появи и до 6 седмици по-късно. 30% до 50% от мъжете с паротит развиват орхит, водещ до атрофия и намаляване на размера на единия или двата тестиса. 13% от пациентите са субфертилни независимо дали има или не тестикуларна атрофия, а 50% продуцират абнормална сперма 3 месеца след оздравяването. 24% от зрелите мъже и 28% от тийнейджърите могат да имат отклонения в спермата дори и три години след първоначалната инфекция.

Авторите препоръчват своевременна ваксинация на неваксинираните момчета и млади мъже.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator