Начало
НачалоЗдравни новиниИнтаназалният budesonide е ефективен при деца с обструктивна сънна апнея
Интаназалният budesonide е ефективен при деца с обструктивна сънна апнея 07 юли 2008

Прилагането на интраназален budesonide в продължение на 6 седмици е ефективно при деца с лека обструктивна сънна апнея, сочи проучване, публикувано в Pediatrics.

Интраназалните кортикостероиди намаляват размера на лимфоидните тъкани, разположени по горните дихателни пътища, като по-този начин осигуряват облекчение при синдрома на обструктивната сънна апнея (СОСА)

В проучване, проведено от д-р Leila Kheirandish-Gozal и д-р David Gozal от University of Louisville, САЩ, били включени 62 деца с лека форма на СОСА.

Терапията с budesonide (32 мкг на ноздра) била свързана със значителни подобрения в симптомите на СОСА, както и с понижение на размера на аденоидите. Нормализиране на състоянието се наблюдавало при 54.1% от децата, приемащи интраназален budesonide.

Дори и 8 седмици след прекратяване на терапията не се наблюдавало влошаване на клиничното състояние. Прилагането на плацебо не довело до промяна в симптомите на СОСА. Авторите на проучването смятат, че инициацията на интраназална кортикостероидна терапия при деца с лека СОСА е първата стъпка от лечението.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator