Начало
НачалоЗдравни новиниРазвитието на трансплантациите - пресконференция на 05.03.
Развитието на трансплантациите - пресконференция на 05.03. 05 март 2008

На 05.03. от 11.00 ч. в сградата на Изпълнителната агенция по трансплантация на ул. "Братя Миладинови" № 112 ще се проведе пресконференция за развитието на трансплантационните процеси у нас.

В пресконференцията ще вземе участие изпълнителният директор на ИАТ – проф. Христо Куманов.

Doctorbg.com припомня:

Основният проблем с присадените органи е склонността на организма-приемател да ги отхвърля. Ето например хода на събитията при един често използван тип експериментални трансплантации – присаждане на кожа при мишка. През първите няколко дни присадката се кръвоснабдява и изглежда, че се прихваща. Между 3. и 9. ден обаче кръвообращението й се влошава, а лимфоцити и мононуклеарни фагоцити инфилтрират околните тъкани. След това доста бързо (за около денонощие) присадката некротизира напълно.

Днес дори и неспециалистите знаят, че отхвърлянето на присадки е имунно явление, и приемат това едва ли не за самоочевидно. В ранните изследвания върху трансплантацията обаче имунологичните причини за отхвърлянето на присадката са били само хипотеза, която е подлежала на опитна проверка наред с няколко алтернативни хипотези. Лесно можем да посочим други възможни причини за отхвърлянето, например хирургически провал или физиологична несъвместимост между дарител (донор) и приемател (реципиент). В крайна сметка и при растенията, които изобщо нямат имунна система, съвсем не всички присадки се прихващат.

За да се означи степента на родство между дарителя и приемателя, са въведени специални имена за различните присадки:

– автоприсадка – когато късче тъкан или орган се отпрепарира и се присажда на същото или друго място в същия организъм;

– изоприсадка (сингенна присадка) – когато дарителят и приемателят са различни организми, но с еднакъв генотип, т.е. еднояйчни близнаци или мишки от една и съща чиста линия;

– алоприсадка – когато дарителят и приемателят са индивиди от един вид, различаващи се по своя генотип;

– ксеноприсадка – когато дарителят и приемателят са от различни видове.


Вижте още:

Здравното министерство отпуска повече пари за трансплантации

Присаждането на хемопоетични стволови клетки подобрява преживяемоста при бъбречен карцином


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator