Начало
НачалоЗдравни новиниПрисаждането на хемопоетични стволови клетки подобрява преживяемоста при бъбречен карцином
Присаждането на хемопоетични стволови клетки подобрява преживяемоста при бъбречен карцином 29 февруари 2008

Алогената трансплантация на хемопоетични стволови клетки (ХСК) води до туморна регресия при някои пациенти с метастатичен клетъчен бъбречен карцином. Регресията е медиирана от донорни Т-лимфоцити, чиято цел са антигените, експресирани от туморните клетки. Учените смятат, че са идентифицирали първия антиген при солиден тумор.

Антигенът присъствал при много голям процент от бъбречните клетки, които били изслевани. Първоначално той бил открит при 50% от наблюдаваните клетки, като след по-задълбочено изследване, процентът нарастнал.

ХСК са широко използвани за лечение на някои злокачествени хематологични заболявания и водят до дефинитивно оздравяване при някои пациенти. Въпреки това информацията относно ефекта на ХСК върху солидните тумори е оскъдна.

Метастатичния бъбречен карцином e с много лоша прогноза и не се поддава на химиотерапия. Въпреки това той е някак си уникален поради своите имуногенни свойства и е един от малкото солидни тумори, който се поддавана лечение с ХСК.

В настоящото проучване 74 пациенти с бъбречен карцином били подложени на ХСК трансплантация. При 29% от пациентите се наблюдавала регресия на заболяването.

След изследване на серумни проби от пациенти с ХСК трансплантация били идентифицирани специфични CD8+ T-лимфоцити. По-задълбочени анализи показали, че таргетният антиген на тези специфични лимфоцити бил декамерен пептид CT-RCC-1, разположен върху туморните клетки.

Генът, кодиращ антигена, може би произлиза от човешки ендогенен ретровирус тип Е. Тези вируси са били активни преди милиони години, а сега са интегрирани в човешкия геном. Основната цел на учените е да установят защо вирусът се е активирал при бъбречния карцином и дали има други антигени, произлизащи от вируса.


Вижте още:

Стволови клетки възстановяват паметта при мишки

Спинални стволови клетки може да се окажат ефективни при болки във врата и кръста


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator