Начало
НачалоЗдравни новиниПротивораков медикамент е ефективен и при мултиплена склероза
Противораков медикамент е ефективен и при мултиплена склероза 18 февруари 2008

Медикамент, предназначен първоначално за лечението на рак, намери приложение в друга сфера - в борбата с автоимунните заболявания като ревматоиден артрит и лупус. Последни проучвания сочат, че rituximab може би е ефективен срещу честа форма на мултиплена склероза.

Проучването е публикувано в New England Journal of Medicine и сочи, че терапията с rituximab значително намалява възпалителните лезии в мозъка на болни от МС и понижава наполовина честотата на рецидиви в рамките на 48 седмици.

Мултиплената склероза е автоимунно заболяване, засягащо централната нервна система, при което имунната система е активна срещу миелина, покриващ невроните. Повечето проучвания отдават внимание на Т-клетъчния имунен отговор като основна причина, но някои изследвания сочат, че не Т-лимфоцитите играят основна роля в патогенезата на МС. Предполага се, че може и В-лимфоцитите също имат роля в автоимунния процес. rituximab, продаван под търговското име Rituxan, повлиява В-лимфоцитите, носещи маркер CD20.

В настоящото проучване били включени 104 пациенти с т.нар relapsing-remitting МС - т.е форма при която се наблюдават последователни епизоди на рецидив и ремисия. Доброволците били рандомизирани на 1000 мг rituximab или плацебо. За да се установи броят на възпалителните лезии, бил направен ЯМР на 12, 16, 20 и 24 седмица.

Броят на лезиите бил по-малък при пациентите, приемащи rituximab. При тях се наблюдавали по-малко нови лезии както по време на проучването, така и 6 месеца по-късно.

Честотата на рецидиви била значително по-малка при пациентите на rituximab. В края на 48-седмичния период на проучването, 20,3% от rituximab групата имали рецидив, докато при плацебо групата процентът бил 40.

Авторите на проучването допълват, че rituximab действа изключително бързо, а резултатите персистират дълго време след приема на медикамента.


Вижте още:

Мултиплена склероза

Скeнeра на окото помага за диагностицирането и лечението на мултиплената склероза


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator