Начало
НачалоЗдравни новиниTocilizumab - безопасен и ефективен при пациенти с ревматоиден артрит
Tocilizumab - безопасен и ефективен при пациенти с ревматоиден артрит 16 ноември 2007

Tocilizumab - ново хуманизирано антитяло срещу интерлевкин 6 (ИЛ-6) рецептора, подобрява симптомите при пациенти с умерен и тежък ревматоиден артрит (РА), неотговарящи на конвенционална терапия с болесто-модифициращи антиревматични препарати. Откритието бе представено на 71-та годишна среща на Американскта асоциация по ревматология.

ИЛ-6 е цитокин, който играе фундаментална роля във възпалителния процес при РА. "Тъй като блокира ИЛ-6 рецептора, Tocilizumab представлява терапия, която действа по нов и коренно различен механизъм", обяснява д-р Геновезе.

Проучването с Tocilizumab заедно с традиционално антиревматично средство е във трета фаза. То е рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано и цели да установи ефикасността и безопасността на Tocilizumab, прилагано в доза 8мг/кг, интравенозно веднъж месечно. Tocilizumab е бил прилаган заедно с болест-модифициращо антиревматично средство (БМАРС), като пациентите са били с умерен и тежък РА, датиращ 6 или повече месеца преди началото на проучването. Пациентите с неуспешна анти-тумор некрозис фактор терапия били изключени.

1220 пациента са били рандомизирани на палцебо + БМАРС (n=415) или Tocilizumab 8 мг/кг (n=805) веднъж месечно + БМАРС в продължение на 24 седмици. Главната цел била да се установи броят на пациентите, достигнали 20% подобрение (по дефиниция на Американската асоциация по ревматология) на 24-та седмица.

Пациентите били предимно жени (около 80%), като средната им възраст била около 53 години. Пациентите имали приблизителна активност на болестта (DAS28) 6,6. Около 16% от пациентите са получавали анти-ТНФ терапия.

Използваните БМАРС по време на проучването били: methotrexate (74%), hydrochloroquine (20%), sulfasalazine и leflunomide. На около 52 % от пациентите били предписани стероиди, а на 75% - нестероидни противовъзпалителни средства.

На седмица 24, 68% от пациентите е Tocilizumab групата получили желаното 20% облекчение срещу 24,5% процента в плацебо групата (P<.0001) От пациентите, получаващи Tocilizumab, 37% достигнали облекчение 50% и 20,5% - облекчение на симптомите 70%. За сравенение - облекчението при плацебо групата било 9% и 2,9%.

Отговорът към Tocilizumab не зависел от вида на използваното БМАРС. Същото било валидно за пациентите, приемащи 2 БМАРС - 66% от тази група постигнали облекчение 20% в сравнение с 29,3% при плацебо групата. При пациентите, приемащи 3 или повече БМАРС облекчение 20% имало при 57,7% от Tocilizumab групата и съответно при 47,7% от плацебо групата.

Действието на препарата е бързо - още на 2-та седмица се забелязали значителни разлики в симптомите между двете групи.

Сериозни странични ефекти се наблюдавали при 6,7% в Tocilizumab групата срещу 4,3% в плацебо групата. Сериозни инфекции имало при 2,7% от първата и 1,9% от втората група. Най-честите инфекции били целулит - 0,6%, пневмония - 0,4% и херпес зостер - 0,4%. В Tocilizumab групата се наблюдавало преходно покачване на чернодробните ензими и неутропения.

23 % от пациентите на Tocilizumab имали повишен общ холестерол в сравенение с 5,6% от пациентите на плацебо. Въпреки че Tocilizumab пациентите имали повишен LDL (16,1% срещу 3,4% от плацебо групата), при по-голям процент от тях се наблюдавало и повишение в HDL (15,6% срещу 6%). Не са установени промени в нивата нааполипопротеин А и Б. Според авторите на проучването няма значима разлика в атерогенния индекс на Tocilizumab и БМАРС.

Единственото което притеснява учените относно Ил-6 инхибиторите е ефектът им спрямо LDL холестерола, особено след като самият РА е рисков фактор за сърдечни заболявания. Въпреки това е възможно този факт да не е сигнификантен.

Учените обобщават, че Tocilizumab е безопасен и ефективен в комбинация с широк спектър от БМАРС при пациенти, неотговарящи на конвенционална терапия. Проучването е спонсорирано от Roche.


Вижте още:

Медитацията - естествен начин за облекчаване на болките при артрит

Комбинацията от TNF инхибитор и Methotrexate e кардиопротективна при ревматоиден артрит


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator