Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинацията от TNF инхибитор и Methotrexate e кардиопротективна при ревматоиден артрит
Комбинацията от TNF инхибитор и Methotrexate e кардиопротективна при ревматоиден артрит 12 ноември 2007

Комбинацията от метотрексат и ТНФ-инхибитор намалява с 80% риска от остър миокарден инфаркт при пациенти с ревматоиден артрит, според проучване, представено на годишната среща на Американската асоциация по ревматология в Бостън

Авторът на доклада, д-р Синф, отбелязва, че най-честата причина за смърт при пациенти с РА е миокарден инфаркт. "Смятаме, че миокардният инфаркт при РА е следствие на системното възпаление из цялото тяло. Потискането на възпалението с метотрексат и ТНФ-инхибитор води до значително редуциране на първото не само в ставите, но и в коронарните артерии", обяснява той.

Учените анализирали 19 233 пациенти с РА, третирани с ТНФ-инхибитор, метотрексат или друг антиревматичен медикамент. Данните сочат, че пациентите, приемащи ТНФ-инхибитор + метотрексат имат риск от инфаркт на миокарда 0,20 в сравнение с пациентите, приемащи само метотрексат.

Не е открита статистическа разлика при риска от ОМИ при пациенти, приемащи само ТНФ-инхибитор, ТНФ-инхибитор + други антиревматични средства, други антиревматични средства с или без метотрексат.

Проучването ясно показва, че употребата на ТНФ-инхибитор + метотрексат сигнификантно снижава риска от ОМИ при пациенти с РА. Тази терапия трябва да бъде взета под внимание, особени при пациенти с риск от ОМИ, отбелязват авторите.
 
 
Вижте още:
 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator