Начало
НачалоЗдравни новиниСпинални стволови клетки може да се окажат ефективни при болки във врата и кръста
Спинални стволови клетки може да се окажат ефективни при болки във врата и кръста 03 ноември 2007

За пръв път учени откриха стволови клетки в междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Според тях е възможно в близко бъдеще тези клетки да бъдат използвани за "поправка" на дегенериралите дискове, а по този начин и за облекчаване на болката във врата и кръста.

По време на дегенерацията не интервертебралните дискове загиват клетки и се намалява способността за синтезиране на водносвързващи молекули, наречени протеогликани. Водата абсорбира сътресенията в гръбначния стълб. Загубата на протеогликани може да доведе да увреждане на диска и болка.

"Би било чудесно ако можем да накараме тези клетки в интервертебралния диск да регенерират или да повишат количеството на синтезираните протеоглликани. По този начин може да възстановим шок-абсорбиращите способности на гръбначния стълб", отбелязва Ървин Шапиро, професор по ортопедична хирургия в Jefferson Medical College, Филаделфия.

Той отбелязва, че в други проучвания са били използвани костно-мозъчни стволови клетки за възстановяване на костната, хрущялна и мастна тъкан. "Следващата стъпка е да активираме тези интервертебрални стволови клетки и да ги накараме да репопулират диска и да синтезират протеогликани", обяснява Шапиро.

Учените подозират, че може би съществуват молекули, които блокират активността на тези стволови клетки. Според тях са необходими по-задълбочени изследвания, които да установят кои са тези инхибиращи молекули, как действат и как може да се блокира тяхната активност и така да се повиши репарацията на увредените дискове.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator