Начало
НачалоЗдравни новиниМиноциклинът е вреден при пациенти с амиотропна латерална склероза
Миноциклинът е вреден при пациенти с амиотропна латерална склероза 03 ноември 2007

Проучване, проведено с антибиотика миноциклин при пациенти с амиотропна латерална склероза (АЛС, Болест на Лу Гериг), целящо да установи дали антибиотиците имат положително влияние, е прекратено пордади наблюдаваната бърза прогресия на болните, приемащи антибиотика.

"Имаше индикации, че при животни миноциклинът може да има положителен ефект върху мозъчните функции", обяснява д-р Робърт Боузър, директор на изследователския център за АЛС към University of Pittsburgh.

Резултатите, получени при животински модели, обаче не се потвърдили при хората. При рандомизирано проучване, включващо 412 човека с АЛС, нервните показатели на лекуваните с миноциклин се влошили с 25 % по-бързо отколкото при участниците, приемащи плацебо. Причината за по-бързата прогресия не е изяснена, но според Боузър "трябва да се установи точният механизъм по-който действа лекарството".

АЛС е заболяване, което засяга моторните неврони и придизвиква дегенерация в главния и гръбначния мозък. Единствена известна причина за АЛС е мутацията на ген (SOD1). Около 30 000 американци страдат от болестта.

Само един медикамент - Рилузол - е одобрен от FDA за лечение на АЛС. Той води до малко по-голяма преживяемост. "Още няколко медикамента са в процес на разработка и изследване, като някои от тях са доста обещаващи, но е твърде рано да кажем кои от тях ще бъдат успешни", обяснява д-р Боузър.

Проблемът с миноциклина, който се използва срещу акне и уринарни инфекции, и АЛС е, че животните, при които първоначално е било проведено изследването, имат няколко копия от въпросния ген, който освен това е и по-различен от човешкия, отбелязват учените. Проучванията със животните не са твърде достоверни поради размера и времето между дозите. "При мишки и плъхове дозите са доста по-малки от тези при хора", отбелязват авторите на проучването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator